Φ
ρύνη. Η καλλίστη εταίρα του αρχαίου κόσμου και ίσως όλων των εποχών, η οποία με το υπέροχο σώμα της ενέπνευσε σε μεγάλους καλλιτέχνες τα θαυμάσια έργα τέχνης τους, καταγόταν από τις Θεσπιές της Βοιωτίας. Η Μνησαρέτη, θυγατέρα του Επικλή, έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και για να βοηθήσει την φτωχή οικογένειά της μάζευε και πουλούσε κάπαρη. Οι συνθήκες όμως την ανάγκασαν να ζητήσει την τύχη της στην Αθήνα, όπου για λίγο διάστημα εξάσκησε το επάγγελμα της αυλητρίδας, ενώ πολύ σύντομα λόγω της άφθαστης ομορφιάς της, του καλλίγραμμου σώματός της αλλά και της απαράμιλλης ευφυΐας της άρχισε να ασκεί το επάγγελμα της εταίρας. Οι άλλες εταίρες της Αθήνας της έδωσαν το ψευδώνυμο Φρύνη.

Η Φρύνη συσσώρευσε τόσα πλούτη ώστε όταν το 355 π.χ. ο Αλέξανδρος κατέστρεψε τη Θήβα και γκρέμισε τα τείχη της πόλης, προσφέρθηκε να την ανοικοδομήσει με την προϋπόθεση να τεθεί επιγραφή πάνω από την πύλη, η οποία να ανέφερε «Αλέξανδρος μεν κατέσκαψεν, ανέστησε δε Φρύνη η εταίρα». Όμως οι Θηβαίοι αρνήθηκαν την πρότασή της, φοβούμενοι πιθανόν αντίποινα του Αλεξάνδρου.

κάπαρη, capers, alcaparra, câpres, capperi, kapern, каперсы, 驴蹄草, kaprikset, capere, ケーパー

Kea Friendly Farm, προϊόντα βιολογικής γεωργίας

Η Φρύνη ενέπνευσε στον Απελλή τον πίνακα της Αναδυομένης Αφροδίτης, αντίγραφο της οποίας ενέπνευσε την πασίγνωστη Αναδυομένη Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, όπως και άλλους καλλιτέχνες της Αρχαιότητας. Ένας από αυτούς ήταν ο Πραξιτέλης ο οποίος εμπνεύστηκε την περίφημη Κνιδία Αφροδίτη. Ονομάστηκε έτσι επειδή την αγόρασαν οι πολίτες της Κνίδου, πόλη που ήταν ονομαστή για την ευσέβειά της προς τη Θεά Αφροδίτη.