Κ
άπαρη ή κάππαρη, λατινική ονομασία Capparis Spinosa ποικιλία Ovata, είναι θάμνος πολυετής, αειθαλής σε ήπια κλίματα, φυλλοβόλος συνήθως στον Ελλαδικό χώρο. Έχει σαρκώδη ωοειδή μεγάλα φύλλα, άνθη λευκά-ροζ μεγάλα ελαφρώς αρωματικά τις πρωινές ώρες, ελκυστικά για τις μέλισσες.

Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τα βρώσιμα μπουμπούκια του, γνωστά και σαν «μάτια της πέρδικας» αλλά και για τα φύλλα, τους καρπούς και τις ρίζες του. Έχει παρουσία σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου στις ζεστές και ξηρές περιοχές, παραγωγικότητα για πάνω από 40 χρόνια με αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες (+45ºC) αλλά και χαμηλές (-10ºC έως -12ºC).

Αναπτύσσεται ανάμεσα σε σχισμές βράχων αλλά και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση, ακόμη και στις άκρες των βράχων δίπλα στη θάλασσα. Αναπτύσσει κυλινδρικές ρίζες με βάθος που μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε και η εξαιρετική αντοχή της στη ζέστη και στην ξηρασία. Η ονομασία της προέρχεται από τη λατινική λέξη Capparis (“caper”) ή σύμφωναμε άλλη εκδοχή από το όνομα του νησιού της Κύπρου (Cyprus).

Κυριότερες χώρες παραγωγής είναι το Μαρόκο, η Τουρκία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία (κυρίως η Σικελία και τα γειτονικά μικρά νησιά) και η Ελλάδα, κυρίως η νησιωτική.

κάπαρη, capers, alcaparra, câpres, capperi, kapern, каперсы, 驴蹄草, kaprikset, capere, ケーパー

Kea Friendly Farm, προϊόντα βιολογικής γεωργίας

Ξεχωριστό συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας ,αλατισμένο ή τουρσί, με άπειρες χρήσεις σε σαλάτες, μακαρονάδες, πίτσες, μαγειρευτά, ψητά, κόκκινα κρέατα, ψάρι και κοτόπουλο. Φυτό με έντονη αντικαρκινική δράση, παρόμοια με αυτή του μπρόκολου, συμβάλει στην πρόληψη και μείωση της εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

Αναφέρεται από πολλούς αρχαίους όπως ο Αθηναίος από τους Δειπνοσοφιστές (ο Πλίνιος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης) άλλοτε για τις γαστρονομικές της ιδιότητες και άλλοτε για τις θεραπευτικές της. Φυτό ιδιότροπο, εξαιρετικής αντοχής αλλά και δύστροπο στη συστηματική καλλιέργεια. Η συλλογή του γίνεται τις πολύ πρωινές ώρες και αμέσως μετά η επεξεργασία του με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Καλή απόλαυση,

Με την ποιότητα της Kea Friendly Farm